
De mensen die mij goed kennen en die wij veel zien zijn met enige regelmaat knettergek geworden van mijn suikervrije opvoeding. Het is enorm in het nieuws en tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen bewust omgaan met suikers en kinderen, ik ben hier dan ook groot voorstander van! Regelmatig kreeg ik vragen over het eetpatroon van Sem, hoe denken wij over gezond eten, wat mag hij wel en wat mag hij absoluut niet. Het leek me leuk om hier eens wat over te vertellen, dus vandaag een artikeltje over het eetpatroon van Sem!
Ik doe ook maar wat
Laat ik beginnen met iets wat wel vaker terug komt op de blog de laatste tijd, ik doe ook maar wat. Ik ben geen expert, specialist of voedingsdeskundige en we maken zelf keuzes als het op het voedingspatroon van Sem aan komt en doen wat voor ons goed voelt. Want wanneer eet je gezond en waar doe je goed aan? Wat voor de een een gezonde maaltijd is is voor de ander uit den boze. Iedereen heeft hier andere ideeën over, en dat mag maar laten we elkaar vooral lekker in ons waarde laten. Wij eten van alles en nog wat. Wij zijn alledrie makkelijke eters en vinden vet, koolhydraten, en noem het maar op allemaal helemaal prima. Ik kook alles vers en gebruik geen pakjes & zakjes, dat valt voor ons onder de noemer gezond!
Suikervrij
Sem hebben we tot op de dag van vandaag zo goed als suikervrij opgevoed, wel is het na zijn eerste jaar wat minder drastisch geworden. Voorheen als hij iets aangeboden kreeg in de vorm van een koekje of snoepje moest ik altijd iedereen teleurstellen met een duidelijke nee, waarna ik mijn zelf meegenomen bakje met ‘snoepjes’ tevoorschijn toverde. Werkte prima, Sem vond het allemaal wel best en wij waren ook tevreden. Nu hij wat ouder is en ook wel te spelen gaat bij andere kindjes, graag eet wat wij willen eten (dit vooral) en een eigen willetje krijgt zijn we toch wel een beetje van mening veranderd. De suikervrije opvoeding is zo goed als verdwenen maar het is echt niet zo dat Sem de hele dag zit te snoepen en alle soorten snoep, koek en drankjes van mij mag hebben. We hebben nu een beetje de gulden middenweg gevonden, zo eet hij af en toe een hapje donut want daar is ondergetekende helemaal verslaafd aan maar heb ik wel de vaste regel dat hij echt geen snoep of drankjes met toegevoegde suikers krijgt. We gaan uit van een gezonde basis met af en toe iets lekkers. Eigenlijk zoals je het voor jezelf ook doet, want voor Sem er een andere maatstaf op nahouden dan voor onszelf vonden we eigenlijk op deze leeftijd niet meer zo nodig. Want hoe leuk is het om lekker een ijsje te eten met mooi weer, of in het weekend samen een bakje chips weg te peuzelen! Zolang je de balans maar goed houdt.
Gezonde basis
De balans dus! We gaan uit van een goede basis. Drie gezonde maaltijden, in de praktijk houdt dit in dat we elke ochtend met zijn drieën ontbijten. Alledrie aan de bruine boterham en Sem en ik aan een glas melk. Al schiet dit er de laatste tijd wel eens bij in en eet vooral Sem een boterham en zitten wij er bij om ons brood te smeren. Lunch is vaak een bakje yoghurt met hartjesontbijt van Love My Veggies en bruin brood. Hij eet er meestal 2, beleg verschilt nogal. In het begin gaf ik hem eigenlijk alleen maar beleg van de Kleine Keuken en spreads, maar tegenwoordig zit er veel meer variatie in, zoals stroop, kaas, pindakaas, jam, smeerkaas of grilworst. Chocolade pasta vindt ik dan voor nu wel echt te ver gaan en dat hebben we sowieso niet in huis omdat niemand dat eet. Er gaan op de dagen dat Sem dat graag wilt wel omdat hij ziet dat ik dat ook heb een paar hagelslagjes over de boterham pindakaas. Zolang dat niet het enige is wat hij lust en het niet standaard een boterham hagelslag is vinden wij het prima. Een krentenbol gaat er ook altijd goed in, dit is een beetje onze lifesaver als we wat aan de late kant zijn, Sem lekker zijn krentenbol weg werken en paps en mams ondertussen alles afruimen en klaarmaken voor vertrek. Ook voor deze geldt, niet elke dag.
Avondeten
Sem eet bijna altijd met de pot mee, vanaf dat hij ongeveer 11 maanden was al. We eten zelden pittig omdat ik daar écht niet van hou en zelfs een simpele chilisaus weg moet werken met drie glazen melk dus dat kan makkelijk. Het enige wat Sem niet altijd eet is de homemade pizza, of de dagen dat wij iets bestellen. Dan krijgt hij iets anders! Met de pot mee houdt in een simpel pasta gerecht, een soepje, vaak een AVG’tje omdat we daar eigenlijk alledrie heel erg van houden en tussendoor de probeersels van moeder gans hier. Op woensdag kookt mijn oma altijd en daar kunnen we dan twee dagen van eten. Zij maakt vaak gerechten die mij of niet lukken of te veel tijd kosten maar die we wel heel lekker vinden! Ik heb in een vorig artikeltje al geschreven over Sem en het avond eten (KLIK!) maar hij heeft tegenwoordig wel eens van die dagen dat hij helemaal niets wil eten. Dat is prima maar hij komt wel gewoon bij ons aan tafel zitten. Als hij niet eet mag hij ook gewoon een toetje omdat we een toetje geen beloning vinden voor goed eten maar een onderdeel van het avondeten. Vaak als hij bezig is met zijn toetje, begint hij ook wel wat van zijn avond eten te eten.
Drinken
Ook hierin ben ik nog best wel strikt met het wel of niet aanbieden van drankjes met veel toegevoegde suikers zoals bijvoorbeeld fristi. Gebeurd niet. Gewoon niet, in ieder geval niet vanuit mijn hand. Tuurlijk krijgt hij wel eens iets zoals fristi bij opa en oma, bij vriendjes of vriendinnetjes maar thuis krijgt hij geen frisdranken en dat soort troep. Sem krijgt bij het ontbijt een glas melk, en daarnaast nog zijn beker met water en soms een beetje dixap. We hebben een ontzettend dorstig mannetje en de bekers met water zijn niet aan te slepen bij ons! Gelukkig vindt Sem dat bijna altijd prima, al komt hij wel eens terug met de beker en dan wil hij er een scheutje dixap in. Bij het avondeten krijgt hij weer een beker melk. Bij hele hoge uitzondering krijgt hij een slokje van iets wat ik op dat moment drink, maar dat zijn vaak ook geen koolzuurhoudende dranken of iets heel schrikbarende dus dat is niet echt noemenswaardig en eigenlijk alleen maar omdat hij dat dan graag wilt.
Tussendoortjes
Wat betreft eten hebben wij wederom een kopietje van zijn ouders, wij geven alledrie vrij weinig om eten. Zijn makkelijke eters maar kunnen ook rustig een maaltijd overslaan. Zo ook Sem, al moet ik zeggen dat het momenteel wel iets bijtrekt maar voorheen was dat nou niet bepaald een kind waarbij het eten niet aan te slepen was. Hij at wel, maar niet meer dan nodig. Nu hij steeds actiever wordt én ineens een groeispurt heeft merk ik dat hij steeds vaker naar me toe komt voor een tussendoortje! Groots favoriet is sowieso fruit. Ik haal iedere week een lading fruit (liefst van de markt) en oma haalt op woensdag ook weer een hele lading, en dat gaat allemaal op! Hij eet minimaal twee stuks fruit op een dag, op schooltje hebben ze een fruitmoment en als we thuiskomen samen eten we ook nog een stukje. Als ik aan Sem vraag of hij iets lekkers wilt dan loopt hij op het moment standaard naar de fruitschaal om een mandarijn of appel uit te kiezen! Qua snoep heb ik altijd de maize puffs en de Bear Yoyo fruitrolletjes in huis! Knijpfruitjes zijn momenteel ook helemaal in trek en heb ik dan ook ten alle tijden op voorraad, vooral voor onderweg heel handig! Rozijntjes en koekjes van de kleine keuken zijn een verdere aanvulling op het assortiment en héél af en toe in het weekend eten we samen een klein bakje met pombears chippies.
Zoals ik al zei proberen we alles een beetje in balans te houden, ik hoef echt niet aan te komen met hele bulten groente en fruit hier thuis. Wordt niemand gelukkig van en enkel kauwen op een rijstwafel gaat me ook niet in dank worden afgenomen. Er wordt over het algemeen gezond gegeten maar ook zeker wel eens een frietje gegeten in het weekend, of een lekker ijsje als we daar zin in hebben. Het compleet suikervrije tijdperk is nu toch echt afgelopen maar daar hebben we helemaal vrede mee.
Ben heel benieuwd hoe jullie hier in staan? Krijgen jullie kindjes al echt snoep en drankjes met toegevoegde suikers of proberen jullie dit ook een beetje tegen te houden?
Bedankt voor het lezen! Liefs, XX