Sem’s bedritueel

Sem’s bedritueel

De meeste weten inmiddels al wel dat ik een enorme slaapkop op de wereld heb gezet. Sem slaapt vanaf dat hij twee weken bij ons was, op zijn eigen kamertje, als een roosje. Hij is altijd heel makkelijk geweest met het naar bed gaan en ging eigenlijk op ieder moment van de dag keurig slapen als we hem in bed legde. In het begin heeft hij vooral dichtbij papa en mama geslapen en ging hij vrijwel overal mee naartoe. Inclusief mijn werk! Inmiddels doet hij al een tijdje al zijn dutjes in zijn eigen bed en ook de nachten slaapt hij in zijn eigen bedje, klokje rond. Ik kreeg de laatste tijd heel vaak de vraag hoe wij dit ritme erin hebben gekregen en hoe ons bedritueel eruit ziet, dus dat vertel ik jullie vandaag!

In zijn wiegje in de woonkamer, eerste week.

Sem sliep in het begin eigenlijk overal en nergens, wij voelde totaal niet de behoefte om zo’n kleine baby overdag in zijn eigen kamertje te leggen en we vonden het ook erg fijn dat we zo snel op hem konden reageren. ‘S nachts sliep hij ook vrij snel door ( toen we hem verplaatsten naar zijn eigen kamertje met ongeveer 2 weken ) dus dat zat er meteen goed in. Rond 6 uur werd hij wakker voor de eerste voeding en als we hem daarna terug legde sliep hij rustig nog een tijdje door. Op een gegeven moment verschoven de uren een beetje en sliep hij van 11 tot een uur of 7-8 in de ochtend en inmiddels slaapt hij al een hele poos de klok rond, zonder onderbreking.

Slapen in de kinderwagen!

Dag en nacht ritme

Wij hebben eigenlijk nooit echt iets gedaan om het dag- en nachtritme van Sem te beïnvloeden. Dat zat er vanaf het begin meteen goed in. Ik denk persoonlijk dat dit heel erg van het kind afhankelijk is, de een pikt dit iets sneller op dan de ander! Wat we wel hebben gedaan om dat dag en nachtritme te stimuleren, is hem overdag niet te laten slapen in het donker en ’s nachts juist wel. Ze zeggen dat dit helpt! Omdat Sem overdag beneden bij ons sliep was het vrijwel nooit donker. Toen zijn middagdutjes naar zijn eigen kamertje verschoven hebben we wel de luxaflex dicht gedaan overdag, hierin merkte wij geen verschil aangezien dat ritme er al zo goed in zat.

Eerste slaapje in zijn eigen bedje

Bedrituelen

We proberen vanaf dag één iedere avond voor het naar bed gaan een vast bedritueeltje te doen om zo gewenning te creëren. We merkten vrij snel dat Sem eigenlijk alleen maar meer overstuur raakt als je heel lang met hem blijft aan modderen als hij naar bed gaat dus inmiddels is het een vrij verkortte versie maar daardoor is hij zeker niet minder doeltreffend! Hoe ziet dat bedritueeltje er ’s avonds dan uit?

We beginnen eigenlijk altijd met het verschonen van Sem zijn luier, dit doen we vanaf het begin om half 7 zodat hij om 7 uur in bed ligt. Na het verschonen van zijn luier trekken we samen zijn pyjama aan en na het zorgvuldig tellen van al zijn 10 teentjes lopen we naar zijn ledikantje om de puckababy slaapzak aan te trekken. Hierna mag hij altijd nog heel eventjes spelen op zijn kamertje en kies ik ondertussen een boekje, of ik verschoon zijn bedje bijvoorbeeld als dat nog gedaan moet. Na een paar minuutjes neem ik Sem op schoot en gaan we samen het boekje lezen, toen hij nog jonger was kreeg hij ondertussen de fles. Als het boekje uit is kussen en knuffelen we wat en stop ik hem daarna lekker in zijn bedje. We lopen dan zo snel mogelijk de kamer uit omdat hij anders dus heel erg overstuur raakt. Inmiddels krijgt Sem geen fles meer en is het een vrij kort ritueel geworden, maar we merken ontzettend dat hij dit het prettigst vind.

Overal en nergens een dutje doen

Wat wij eigenlijk vanaf het begin af aan gedaan hebben en waarvan wij denken dat het helpt om een slaapkopje te krijgen is het overal in bed leggen van je kindje. Sem gaat vanaf de 3e week overal mee naartoe en sliep toen ook gewoon in een vreemde kamer in een campingbedje. Weliswaar kleine slaapjes en in het hele begin sliep hij gewoon bij ons op de arm. Maar ik denk zeker dat hij hierdoor niet echt perse gehecht is aan alles rondom hem. Hij weet precies wat er van hem verwacht wordt maar het maakt voor hem dus niet uit waar dat is. Voor ons heel makkelijk aangezien we veel weg zijn, in het begin sliep hij zelfs bij mij op mijn werk in de kantine! Ook hebben we er na een tijdje voor gekozen om Sem wakker in bed te leggen zodat hij leerde zelf in slaap te vallen. Dit is eventjes door de zure appel heen bijten maar ik geloof echt dat als ze dat zélf kunnen, dat ze dan niet ’s nachts huilend wakker worden en om hun mama roepen. We zullen nooit weten of onze bedrituelen geholpen hebben of dat we gewoon echt heel veel geluk hebben gehad maar zolang Sem goed slaapt maakt me dat ook vrij weinig uit. Ik geloof wél dat die regelmaat hem veel rust biedt omdat Sem precies weet waar hij aan toe is en dat is dus win-win!

Sem gaat inmiddels overdag nog maar één keer naar bed toe om een middagdutje te doen. Ik merk dat hij heel erg tussen het wel of niet een middagslaapje doen in zit, de ene keer slaat hij deze over en de andere keer slaapt hij van 12 tot 4. Dit is dus weer even zoeken naar een nieuw ritme!

Tot zover onze bedritueeltjes! Ik ben zo benieuwd, hoe doen jullie het met de slaapjes van jullie (bijna) peuters? Volgens een vast ritme of juist helemaal niet? Sla je het middagdutje over met als gevolg een chagrijnig kind aan het einde van de dag? Laat het me vooral weten in de comments, blijft leuk om jullie ervaringen te horen!

Liefs, XX

Volg:
Allaboutsem
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *