• Blog

  Valentijnsactie mymamacollage

  Inmiddels wonen wij een jaar in ons nieuwe huis, de grootste klussen zijn af en ik kan nu verder met …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  PLOG#7 Dobbelspel en klussen in huis

  Yes, daar zijn we weer! Een dag later dan de afgelopen keren omdat ik te druk en te moe was …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  PLOG#6 Sinterklaas en heel veel eten

  Een hele goede morgen lieve mensen, leuk dat je er weer bent voor een nieuwe PLOG van dit weekend! We …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Van een avondmens naar ochtendmens: zo doe je dat

  De een springt 's ochtends om zes uur zijn bed uit en de ander leeft midden in de nacht op. …

  Bekijk bericht
 • Blog

  PLOG#5: Wandelen, sinterklaasintocht en spelletjesavond

  Een hele goede maandagmorgen allemaal! Na een super mooie sinterklaasintocht en het zonnetje van gisteren zijn we weer helemaal klaar …

  Bekijk bericht
 • Blog

  HOE KIES JE DE JUISTE BASISSCHOOL?

  Over welgeteld zes maanden wordt Sem DRIE jaar, ik kan het niet geloven hoe snel hij groot wordt! Eigenlijk meteen …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  PLOG#4 Sem in de dierentuin

  Goedemiddag lieve luitjes! Vandaag, iets later dan normaal de weekendplog! Wij hadden een heerlijk weekend, zonder al te veel verplichtingen …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Voor jou

  Lieve lieve kleine grote Sem Het is 29 April 2019 als ik dit schrijf en jij bent vandaag jarig! Je wordt alweer …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  PLOG#3 Nieuwe telefoon, kapper & naar het strand

  Hoi allemaal! Goedemorgen! Ik begin deze week lekker vrolijk, want het was een super fijn weekend en deze week krijgen …

  Bekijk bericht
 • Recepten

  RECEPT: Zomerse Salades

  Vorig weekend vierde wij mijn verjaardag met onze vrienden. Vanuit thuis heb ik altijd meegekregen dat je je gasten niet …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  PLOG#2 DE NATURIJ

  Een hele goede zondagochtend lieve mensen, het lijkt een super mooie dag te worden en wij hebben een drukke planning …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  PLOG#1 SEM’ VERJAARDAGSFEESTJE!

  Leuk dat je er weer bent vandaag! Het is tijd voor een niet helemaal primeurtje op de blog want ik …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Suikervrije opvoeding?

  De mensen die mij goed kennen en die wij veel zien zijn met enige regelmaat knettergek geworden van mijn suikervrije …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Leven wij milieubewust?

  Dat de aarde aan het opwarmen is en wij met zijn alle een bijdrage moeten leveren is een feit. Tijdens …

  Bekijk bericht
 • PLOG

  Even een keer iets anders!

  Goedemorgen lieve allemaal! Leuk dat je er bent voor een nieuw artikeltje op deze nieuwe maandag! Normaal gesproken komt er …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Wat wij onze kinderen mee willen geven

  Vanaf het moment dat wij wisten dat onze Semmie onderweg was voeren Bo en ik gesprekken over de opvoeding van …

  Bekijk bericht
 • Sem

  Pick your battles: Peuterpuberteit

  Niemand ontgaat de peuterpuberteit en hoewel Sem nog geen 2 is zitten wij er nu al middenin. Hoe dat er hier …

  Bekijk bericht
 • Blog

  7 tips voor de lust-ik-niet-fase

  Zoals ik in deze blog al vertelde is onze alles etende baby/dreumes veranderd in een helaas alles weigerende peuter. …

  Bekijk bericht
 • Zwangerschap

  Oeps, Ik wist niet dat ik zwanger was. En al zo ver!?

  Binnen twee dagen stond ons leven op de kop, op donderdagavond zat ik met een positieve test in handen en …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Recept: Kiplasagne

  Vandaag een primeurtje op de blog! namelijk mijn allereerste recept die ik met jullie deel. Alhoewel ik mijzelf allerminst als …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Wat onze dreumes (niet) eet!

  In mijn laatste dreumes update heb ik verteld dat het eten een altijd terugkerende verassing was. Tot Sem 18 maanden was …

  Bekijk bericht
 • Sem

  Sem’s bedritueel

  De meeste weten inmiddels al wel dat ik een enorme slaapkop op de wereld heb gezet. Sem slaapt vanaf dat …

  Bekijk bericht
 • Sem

  Favoriete uitstapjes met Sem

  Sem en ik brengen veel tijd samen door. Doordeweeks gaat hij in de ochtend naar ‘schooltje’ en moet ik hem …

  Bekijk bericht
 • persoonlijk

  De Happy tag ♥ Dingen waar ik blij van word!

  Door Papablogger ben ik uitgenodigd om deze tag in te vullen, die kans laten we natuurlijk niet schieten dus ik …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Hoe is de verhuizing verlopen?

  Hoi allemaal! Het is maandag ochtend en tijd voor een terugblik op onze verhuizing. Twee weken geleden kregen wij de …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Kinderopvang

  Hoe doen wij het met de uren dat we aan het werk zijn. Gaat Sem naar een gastouder of naar …

  Bekijk bericht
 • Sem

  Dreumes update

  Een hele goedemorgen lieve mensen, een extra artikeltje vandaag! Het is vandaag 8 januari en dat betekend dat er precies twee …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Ik ga het anders doen

  Ik ga het anders doen Goedemiddag allemaal! Vandaag even geen artikeltje maar een heel kort berichtje! De titel verraad het …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Verhuis-update

  Een tijdje terug vertelde ik dat wij een nieuw huis hebben gekocht! Super spannend en alles gaat nu ontzettend snel ( …

  Bekijk bericht
 • Blog

  De feestdagen!

  Wij hebben vakantie! Dat voelt me toch een portie lekker, kun je je vast wel voorstellen. Met de verhuizing in …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Overzicht 2018

  Nog maar een paar uurtjes en dan is het jaar alweer voorbij, wat gaat dat toch altijd ongelofelijk snel. Een …

  Bekijk bericht
 • Blog

  Let’s get personal tag

  Onder het mom van elkaar beter leren kennen vul ik vandaag de let’s het personal tag in. Een mega …

  Bekijk bericht
 • Pick your battles: Peuterpuberteit

  Pick your battles: Peuterpuberteit

  ‘Is Sem altijd zo lief?’ ‘Wat een zoet mannetje, Is hij nooit vervelend?’ Die vraag krijg ik enorm vaak. Ik zou jullie uit die illusie helpen: ook Sem is wel eens niet lief! Hij is regelmatig ontzettend boos, op mij of op de situatie waar hij zichzelf in gewerkt heeft. Niemand ontgaat de peuterpuberteit en hoewel Sem nog geen 2 is zitten wij er nu al middenin. Hoe dat er hier aan toe gaat, met de bijbehorende driftbuiten en hoe wij daar mee omgaan lees je vandaag!

  Genen

  Dat wij een kopie van zijn vader zouden krijgen wisten we eigenlijk al op voorhand, de De Wit genen zijn ontzettend sterk en slaan geen generatie over. Als je foto’s naast elkaar legt van alle mannen dan kun je ze amper uit elkaar houden. vanaf het begin lijkt Sem dan ook in alle opzichten vooral op zijn vader, we hebben het tot op heden nog niet heel erg met hem te stellen gehad maar hij heeft zeker wel zijn momenten! Buiten de deur gaat het vrijwel altijd goed, Sem vindt het heerlijk om buiten een rondje te doen en vermaakt zich kostelijk met het kletsen naar jan en alleman. Thuis zijn er wel degelijk buien (daar komt mijn temperament naar boven) inclusief theateraal op de grond rollebollen en stampvoetend schreeuwen omdat hij niet om 9 uur ’s ochtends de dag mag beginnen met een koekje. Of als hij überhaupt niet van plan is om te gaan eten maar hij wel op zijn minst bij ons aan tafel moet komen zitten. Vooral als hij moe is komen de driftbuien om de hoek kijken, óf als hij dorst heeft, wordt hij ook zwaar geïrriteerd van. En een ding waarvan ik kan zeggen dat het gegarandeerd eindigt in een tranendal is het wakker maken van Sem voordat hij zelf wakker is. Kan hij niet waarderen… Hoe om te gaan met deze situaties is af en toe best wel een uitdaging want wanneer doe je het goed?

  Aanpak

  Nou heb ik eigenlijk een paar regels waar ik mezelf aan wil houden en tot op heden gaat dat op een uitschieter na ontzettend goed. Ik wil namelijk absoluut geen zogezegd corrigerend tikje geven én ik ben er heilig van overtuigd dat schreeuwen tegen je kind nergens goed voor is. In geen enkele situatie.. Je creëert vooral angst en als ik iets niet wil is dat mijn kind bang voor me wordt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik met Sem behoorlijk veel geduld heb en het me weinig moeite kost, máár als hij voor de derde keer een glas melk over de grond heen smijt, óf me een slag voor mn harses geeft dan schiet ook ik wel eens bijna uit mijn slof. En dan moet ik het geduld écht uit mijn tenen halen hoor! Wat vooral heel goed werkt is rustig blijven, geen schok voor de meeste want dat is vrijwel altijd een goede oplossing maar hij kalmeert dan vanzelf weer en dan valt er weer met hem te praten.

  Erkennen

  We proberen altijd zijn verdriet te erkennen en hem te zeggen dat het logisch is dat hij verdrietig is op zo’n moment en dat dat ook echt mag, waarna we hem uitleggen wáárom dat dan niet zo’n slim plan is of dat niet mag. Wil deze aanpak niet baten gaat hij meestal de gang op. Dit is er eentje in de categorie gebeurd enkel als we hem wakker gemaakt hebben. Sem blijft dan namelijk maar huilen zonder enige reden, er valt dan niet met hem te praten en hij wil dan alleen maar hangen en eigenlijk verder slapen. We laten hem dan op de gang even uitrazen en halen hem weer op zodra het even stil is. Voor nu werkt dat heel goed en is het dan in een mum van tijd klaar. Negeren doen we ook wel eens, maar dat doe ik eigenlijk vrijwel alleen als we buiten op pad gaan. Dus in eerste instantie laten we hem merken dat we hem begrijpen en vertellen we het hoe en waarom, doen we een poging tot afleiden en als dat niet werkt gaat hij naar de gang om daar af te koelen.

  Een goed boek

  Uiteindelijk doen we ook allemaal maar wat denk ik. Hier voelen wij ons fijn bij en dit werkt voor ons. Niemand kreeg er een gebruiksaanwijzing bij en we zijn allemaal wel eens snel op de tenen getrapt.. Ik merk dat ik wel heel erg steun kan vinden in een goed opvoedkundig boek, vooral de boeken die wat verder in gaan op de effecten van een ‘straf’ of juist het kinderbrein. Uitleggen hoe en wat, waarom kinderen zo reageren en ook met passende oplossingen. Dan vis ik er een paar aansluitende situaties uit en kijk ik of dat past bij ons, wel doe ik dit al ruim van te voren.. Ik ga niet ineens van tactiek veranderen omdat ik dat in een boek gelezen heb. Zo heb ik toen Sem een baby was het boek How2talk2kids gelezen en ben ik nu hij bijna 2 wordt en inmiddels geregeld al op het potje gaat bezig met een boek over zindelijkheid. Ik lees mezelf in en probeer overal wat van te leren maar ik probeer wel echt altijd naar mijn gevoel te luisteren, en ik geloof dat dat tot op heden aardig uitpakt.

  Pick your battles

  Wat wel eens een dingetje is is wanneer je zelf niet lekker in je vel zit en je kind gaat dan opstandig doen.. Zul je altijd zien, ik geloof echt dat ze dat aanvoelen. Dan probeer ik mezelf wel eens af te vragen waarom niet, we hebben strikte regels en die leven we consequent na omdat hij anders een sprintje met ons trekt, zo klein als hij is! Nee is nee en dat blijft het ook, kun je hoog of laag springen maar dan blijven we voet bij stuk. Maar op dagen dat ik echt even de pijp leeg heb en chagrijnig ben dan helpt het enorm om mezelf eens af te vragen wat er nou precies mis mee zou zijn als hij bijvoorbeeld wel een filmpje zou kijken in de middag terwijl we dat normaal alleen na het eten doen. Zo hou je het ook voor jezelf een beetje leuk. Wel even bij vertellen dat dit enkel geldt voor kleine dingen, zoals een filmpje of een snoepje want anders heb je linea recta spijt van je beslissing en heb je ineens een extra peuterpuber-bui over je heen omdat je een half uur geleden ja zei en nu nee 😉

  Wat is jullie aanpak bij deze peuterpuber-buien? Ik ben benieuwd hoe andere mama’s hier mee omgaan en wat voor jullie werk!

  Bedankt voor het lezen. Liefs, XX

  Volg:
  Allaboutsem
  Allaboutsem
  Delen:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *