Leven wij milieubewust?

Leven wij milieubewust?

Dat de aarde aan het opwarmen is en wij met zijn alle een bijdrage moeten leveren is een feit. Tijdens de laatste verkiezingen zijn de termen klimaat en milieu nog vaker voorgekomen dan ze normaal al doen. Gelukkig maar, het is een onwijs belangrijk onderwerp en er valt nog zo veel winst te halen! Het gezegde ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is nog nooit zo relevant geweest. Zo ook hier, het gaat hier verre van perfect, en daar zijn we ons heel bewust van maar toch dragen wij op onze manier een steentje bij.

Afval scheiden

Dit doen wij eigenlijk altijd al best trouw. De gemeente laat hierin (vindt ik) best wel wat liggen waardoor we niet nóg meer kunnen doen. Zoals zakken voor het plastic, een luier container. Vooral die laatste is in Heerenveen echt een gemis, we zijn sinds kort over op betalen per kilo in je container en met al die luiers is dat opgeteld een behoorlijk bedrag! Afval scheiden dus, we hebben drie kliko’s, één voor groen, één voor restaval en één voor oud papier. Dit doen we eigenlijk geheel automatisch maar het is wel jammer dat we nu zo’n kosten post hebben door de luiers.

Bewust boodschappen doen

Hier ben ik vooral mee begonnen omwille van de portemonnee, ik vond het zo ontzettend zonde om van alles weg te gooien óf elke dag heen en weer te rennen en met veel meer thuis te komen dan nodig. Maar inmiddels kijk ik er ook echt op een andere manier naar, ik koop bijvoorbeeld enkel nog drinken die verpakt zijn in statiegeld flessen, we kopen zo veel mogelijk biologisch, én ik neem altijd zelf mijn boodschappentassen mee. Restjes gooien we zelden weg en wat er over blijft gaat aan het einde van de week door de pastasaus of ik maak er een grote pan soep van. Zo proberen we zo min mogelijk voedsel te verspillen, al moet ik eerlijk bekennen dat ook ik wel eens onderin het koelkast vak iets heb liggen wat ik weg moet gooien en daar voel ik me dan ook echt rot over.

Consuminderen

Toen ik nog wat jonger was, minder verantwoordelijkheden had en wat meer geld voor mezelf te besteden kocht ik alles wat los en vast zat. Ik had echt een gat in mijn hand, heb ik nog wel een handje van want als ik iets hebben wil dan komt het er ook. Maar ik koop inmiddels echt veel en veel minder. Liever wat duurdere spulletjes zoals kleding in huis die ik echt heel mooi vindt dan heel veel in de categorie net niet helemaal. Zo ook met prullaria en dat soort spul. Datzelfde geldt overigens ook voor items voor Sem, ik doe niets liever dan shoppen voor mn kroost, heerlijk! Maar ik let er tegenwoordig veel meer open vraag mezelf continu af of ik het ook daadwerkelijk nodig heb.

Energie verbruik

Dit is een puntje waar we de laatste tijd echt enorm op vooruit gegaan zijn, of eigenlijk achteruit het is maar hoe je het bekijkt 😉 We hebben hier in huis best wel wat apparaten en laten vaak onnodig lampen aan staan. Nu hebben we geïnvesteerd in goede lampen en halen we de overbodige stekkers uit het stopcontact. Ook hebben we vorige week overal nieuw glas laten zetten, 4 seizoenen glas, dit houdt de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter, dit is echt zo’n enorme verbetering op ons energieverbruik! De verwarming staat gewoon echt uit en het hele huis blijft heerlijk warm, zó blij mee!

Schoonmaakmiddel

Dit is er een in de categorie staan we met een been in.. Ik ben me een beetje aan het verdiepen in biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en ben daar momenteel nog heel erg zoekende in, maar hé we doen in ieder geval iets!

We verplaatsen ons nog steeds met een auto, douche nog veel te lang, eten doordeweeks vlees maar we zijn in ieder geval op weg naar een verbetering, en alle kleine beetjes helpen toch? En we dragen op deze manier wel ons steentje bij, ik voel me hier fijn bij en ik moet bekennen dat ik er ook letterlijk beter door slaap. Ik kan het me heel erg aantrekken wat er gaande is met het milieu en het klimaat en kan me daar ook echt rot over voelen. Maar dat we zelf iets kunnen veranderen doet me echt goed!

Ik ben zo benieuwd hoe jullie dit doen, zijn jullie ermee bezig? en zo ja op welke manier? Zeker tips over biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel zijn zeker welkom!

Dankjewel voor het lezen weer en een fijne dag!

Liefs, XX


Volg:
Allaboutsem
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *