HOE KIES JE DE JUISTE BASISSCHOOL?

HOE KIES JE DE JUISTE BASISSCHOOL?

Over welgeteld zes maanden wordt Sem DRIE jaar, ik kan het niet geloven hoe snel hij groot wordt! Eigenlijk meteen na mijn verlof ging Sem naar de opvang, dit noemen wij (vooral voor ons) schooltje, maar nu gaat het gewoon bijna voor het echie gebeuren!

Heb je nét een opvang/peuterspeelzaal uitgezocht, komt daar de basisschool al om de hoek kijken. Omdat het voor ons echt een mega mijlpaal is besloten wij om daar nu al naar op zoek te gaan. Met nog anderhalf jaar te gaan zul je denken dat we nog wel even de tijd hebben maar als ik iets geleerd heb van het moederschap is dat ze met drie keer knipperen hun tweede verjaardag vieren! Voor ons dus genoeg reden om ons ondertussen bezig te houden met het basisonderwijs.

In Heerenveen zijn er behoorlijk veel basisscholen, waarvan er een aantal voor ons echt uitsprongen. Omdat er vooral in de buurt van ons huis zoveel scholen staan hebben wij het eigenlijk al tijden voor ons uit geschoven onder het mom van ‘dat komt wel’ …. ‘We kijken nog wel wat er het beste bij ons past!’

En dat is dus de grote valkuil, want waarop baseer je deze keuze? Hoe weet je welke basisschool bij je past? Wij hebben zo’n zes basisscholen op een afstand van maximaal tien minuten rijden, vier daarvan zijn er echt heel dichtbij, en zo werd voor ons de keuze eigenlijk al beperkt naar deze zes scholen. We zijn allereerst gaan kijken bij mijn grote favoriet, de vrije school! Ik wist bijna duizend procent zeker dat dit hem ging worden. Ik had de hele school al uitgeplozen en contact gehad met mensen die daar ook zaten. Dit was ‘m! Waarschijnlijk voel je de bui al hangen want dit werd ‘m dus niet hé. Ontzettend jammer want in theorie klonk dit me toch een partij filosofisch verantwoord in de oren, maar helaas vonden we het in de praktijk toch iets minder rooskleurig. We kregen vage antwoorden en er waren geen concrete bewijzen voor ons als ouders wat deze methode met je kind doet. Iets wat wij een te groot risico vonden, door naar de volgende dus! En dan wéér: HOE beslis je? Want alle scholen scoren prima! Ik denk dat alle praktische zaken uiteindelijk maar bijzaak zijn, het draait natuurlijk vooral om het onderwijs maar het gevoel moet ook goed zitten.

We gaan bij alle scholen kijken, en hopen dan dat ons gevoel ons kan vertellen waar we ons prettig bij voelen. Voor nu staat die tegenover ons huis op nummer één, maar daar staat het schoolplein dan weer een beetje tegen… Anyway, we gaan dus nog kijken, ze moeten er aardig wat tijd op doorbrengen en ik vind het ergens toch best een behoorlijk dingetje!

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips! Hoe hebben jullie een basisschool uitgekozen? en Gebaseerd op wat? Wat was doorslaggevend en waar moeten we echt op letten? Laat me dit vooral even weten hieronder in de reacties! Gelukkig hebben we nog wel even de tijd om te kiezen!

Dankjewel voor het lezen en alvast voor de tips!

Liefs, XX

Volg:
Allaboutsem
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. november 13, 2019 / 6:47 am

  Wij zitten hier nu ook middenin en wij vinden het ook best moeilijk. Wij hebben twee scholen aan het eind van de straat en hebben daarvan 1 al bekeken en deze week de andere. Ons plan was pas verder te kijken als ze allebei niet goed voelden maar over de 1e waren we eigenlijk al enthousiast dus even kijken of de andere dit overtreft.

  • Allaboutsem
   Auteur
   november 13, 2019 / 1:08 pm

   Lastig he! Hier net zo, maar twijfelen toch een beetje omdat het schoolplein open is. Ik vind dat best wel een beetje eng zeg maar.. Kunnen ze zo de straat op rennen.. Denk toch dat het echt een gevoelskwestie is. Ook handig om een keer te gaan kijken terwijl er les is!

 2. Dtm
  november 13, 2019 / 1:37 pm

  Hoi, ik heb nog geen kinderen maar vind het wel heel leuk om je blogs te lezen.